Projekt Bezpieczna Polska

Robert Biedroń, kandydat Lewicy na prezydenta RP podczas konwencji w Świdnicy zaprezentował swój program dotyczący bezpieczeństwa.

Bezpieczna Polska zakłada:

• odbudowę relacji Polski z Unią Europejską,
  • wzmacnianie i modernizację polskiej armii,
  • odbudowę polskiego przemysłu zbrojeniowego,
  • zwalczanie cyberzagrożeń,
  • realizację nowoczesnych programów wojskowych,
  • powstanie Centrum Rozwoju Wojska Polskiego.

Podczas konwencji Robert Biedroń przedstawił również swoich doradców ds. obronności:
Komandor Bożena Szubińska, przyszła minister w Kancelarii Prezydenta i przyszła szefowa doradców ds. strategii bezpieczeństwa,
Minister Janusz Zemke, przyszły szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego.

Rząd od pięciu lat robi wszystko, aby osłabić nasze wewnętrzne i zewnętrzne bezpieczeństwo – mówił Robert Biedroń na świdnickiej konwencji. – Prezydent Andrzej Duda, jeśli akurat sam nie przykłada do tego wszystkiego ręki, to zadowala się rolą biernego obserwatora. dy myślimy o bezpieczeństwie państwa przed oczami stają nam zwykle sojusze militarne, armia i służby. Polityka zagraniczna zaczyna się w domu, bo bezpieczeństwo to przede wszystkim sprawne państwo, to przestrzegane prawo i działające instytucje demokratyczne, to transparentność w polityce, a nie jak jest dzisiaj: chaos, łamanie konstytucji i tuszowanie ciemnych interesów partyjnych. Bezpieczeństwo to nie wzniecanie konfliktów, dzielenie nas na lepszych i gorszych, czy zapaść w usługach publicznych Państwo silne jest siłą tych instytucji. To fundament bezpieczeństwa każdego demokratycznego kraju o pięciu latach rządów PiS widzimy przede wszystkim chaos w wielu dziedzinach. Z obawą patrzymy na zniszczony wymiar sprawiedliwości, upolitycznione służby i prokuraturę, na rząd, który rozpoczyna kolejne konflikty z kolejnymi grupami społecznymi, patrzymy także na bezradną dyplomację i bezsensowne kłótnie z naszymi przyjaciółmi w UE. Prezydent Andrzej Duda, jeśli akurat sam nie przykłada do tego wszystkiego ręki, to zadowala się rolą biernego obserwatora destrukcji naszego życia publicznego.

Beata Moskal-Sławniewska podczas konwencji powiedziała: Lewica marzy o bezpiecznej Polsce – bezpiecznych miastach, bezpiecznych ulicach, bezpiecznych autobusach, bezpiecznej przestrzeni, w której nikt nas nie obrazi, nie wykona złego gestu okazując nam w ten sposób pogardę.

Krzysztof Gawkowski podczas konwencji powiedział: Polska potrzebuje prezydenta, który będzie odpowiedzialny i niezależny. Prezydenta, który będzie miał odwagę mówić nie, niezależnie od tego, kto będzie premierem. Polska nie chce więcej w Pałacu Prezydenckim notariusza.

Adrian Zandberg podczas konwencji powiedział: Potrzebujemy prezydenta, który ma odwagę powiedzieć, że miejsce Polski jest w Europie. Polska powinna brać udział w integracji europejskiej. W tym nowym świecie naszą racją stanu jest pokój i bezpieczeństwo.

Komandor Bożena Szubińska podczas konwencji powiedziała: Musimy wymienić osoby odpowiedzialne za degradację armii. Musimy wprowadzić przepisy i regulacje prawne zapobiegające upolitycznianiu służb – przyszła minister w Kancelarii Prezydenta.

Janusz Zemke podczas konwencji powiedział: Istotną kwestią dotyczącą bezpieczeństwa są zmiany klimatyczne, które prowadzą do tego, że będziemy mieli coraz większe powodzie, coraz częstsze pożary i huragany – minister.

Obejrzyj wideo z konwencji w Świdnicy:

Konwencja w Świdnicy: Bezpieczna Polska

Pięć lat rządów PiS pokazało, że ta władza nie rozumie zagrożeń współczesnego świata. Wojny informacyjne, ataki propagandowe, konflikty zbrojne – przed tym nie obronią nas Wojska Obrony Terytorialnej.Świdnicy spotykamy się, żeby porozmawiać jak uczynić Polskę bezpieczną w dzisiejszym świecie 🌍 Podczas konwencji przedstawię głównych doradców i ekspertów w dziedzinie obronności i bezpieczeństwa oraz zaprezentuję konkretne postulaty.

Opublikowany przez Roberta Biedronia Sobota, 15 lutego 2020