Co robi prokurator generalny Zbigniew Ziobro zamiast zajmować się ustawą reprywatyzacyjną? Składa skargę nadzwyczajną kwestionującą wyrok sądu w sprawie emerytowanej nauczycielki, dyskryminowanej za zdjęcie krzyża w pokoju nauczycielskim.

Ta nauczycielka to Grażyna Juszczyk. W 2013 r. dwukrotnie zdjęła krzyż w pokoju nauczycielskim w Zespole Szkół Sportowych nr 1 w Krapkowicach. Doświadczyła z tego powodu dyskryminacji w miejscu pracy. Po prawomocnym wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu dyrekcja szkoły musiała oficjalnie przeprosić pracownicę oraz wypłacić jej 5 tys. zł zadośćuczynienia. Wyrok zapadł ponad 3 lata temu. Jak to jest, że emerytowana nauczycielka tak bardzo zainteresowała Prokuratora Generalnego? Same zachodzimy w głowę. W trakcie konferencji, na której dzisiaj wspierałyśmy naszą członkinię, Grażyna zapowiedziała, że, jeśli skarga pozostanie w mocy, zwróci się do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
- Jest mi bardzo przykro, że prokurator generalny wytacza przeciwko mnie działa w postaci skargi nadzwyczajnej, która wykorzystywana jest tylko w wyjątkowych sytuacjach - mówiłam podczas konferencji Grażyna Juszczyk. - To wygląda jak strzelanie z armaty do komara. I będzie mi bardzo przykro, jeśli ta skarga okaże się skuteczna. W poczuciu tej przykrości będę musiała zwrócić się do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

A my będziemy stali #MuremZaGrazynąJuszczyk.