Szanowni Państwo! Posłowie i Posłanki! Panie Ministrze! Pani Minister! Ja się oczywiście bardzo cieszę, że państwo dostrzegli istnienie luki płacowej. To zawsze jest dobra wiadomość. Co prawda widać niestety, że mieszają państwo pojęcia. Mieszanie pojęcia luki płacowej z pojęciem mobbingu moim zdaniem sprawie się nie przysłuży, ale najważniejsze, że już zaczyna w jakimś kościele dzwonić i może wreszcie zacznie w tym właściwym.

Mam w związku z tym pytanie. Zazdroszczę panu posłowi Sośnierzowi, że wydaje mu się, że życie jest takie proste. Kwestia luki płacowej nie jest sprawą prostą. Składa się na nią wiele elementów i o te elementy chciałabym zapytać przedstawicieli ministerstwa pracy, rodziny i polityki społecznej, bo wydaje mi się, że tutaj szczególnie interesujące jest stanowisko państwa w tej sprawie. Interesuje mnie mianowicie, jakie jest państwa stanowisko, jeśli chodzi o wprowadzenie w miejscach pracy ogólnodostępnych informacji na temat widełek na konkretnych stanowiskach, na temat jawności płac i na temat wydłużenia urlopów ojcowskich przysługujących tylko mężczyznom. Dziękuję. (Oklaski)

Posłanka Magdalena Biejat na pierwszym czytaniu poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy - Kodeks pracy na 15. posiedzeniu Sejmu IX kadencji.