Nie będziemy milczeniem wspierać Łukaszenki

Lewica idzie na spotkanie z premierem z jasnym stanowiskiem. Musimy działać na rzecz uczciwych wyborów na Białorusi. Nie możemy milczeniem wspierać reżimu Łukaszenki – powiedział na konferencji prasowej przed spotkaniem u premiera, Robert Biedroń, eurodeputowany Lewicy. – Apelujemy, by Andrzej Duda zorganizował Radę Bezpieczeństwa Narodowego ws. sytuacji na Białorusi.

Polski rząd musi zadbać o bezpieczeństwo polskiej mniejszości na Białorusi. Będziemy apelować o udzielenie wsparcia moralnego, prawnego i instytucjonalnego, ponieważ Łukaszenka odgraża się wobec mieszkających tam Polek i Polaków – podkreślił Andrzej Szejna, poseł Lewicy.

Dla nas jasne jest to, że wybory na Białorusi zostały sfałszowane. Jasne jest też to, że reżim Łukaszenki stracił wszelką legitymizację i jasne jest to, że celem społeczności międzynarodowej i polskiej dyplomacji powinna być demokratyczna i stabilna Białoruś. Żeby tak się stało musimy działać na rzecz nowych i transparentnych wyborów, w których społeczeństwo białoruskie będzie w stanie zadecydować o własnym losie – powiedział Maciej Konieczny, poseł Lewicy.

Zobacz całe wystąpienie Koniecznego:

Zobacz całą konferencję przed budynkiem KPRM:

fot. Bartek Kuzia