Skończmy raz na zawsze z ustawianiem na stołkach mężów, żon, synów, córek, wnuczków, braci i sióstr polityków! Jedną z flagowych obietnic wyborczych Prawa i Sprawiedliwości było skończenie z nepotyzmem w spółkach skarbu państwa, czy spółkach samorządowych. Co się jednak stało? Salon zastąpili swoim salonem, swoją sitwą i swoją koterią. Dziś posłowie Lewicy Andrzej Rozenek i Maciej Konieczny podczas konferencji prasowej pod siedzibą spółki LINK4 odnieśli się do uchwały, którą przyjął Kongres PiS, a która zakazuje rodzinom polityków Prawa i Sprawiedliwości zatrudniania i zasiadania w radach nadzorczych państwowych spółek.

Lewica postanowiła przyjść w sukurs działaniom PiS i wskazać kilka przykładów takiego nepotyzmu, które mogły by się natychmiast zakończyć, gdyby była dobra wola ze strony osób, które są w tej sprawie zainteresowane – mówił na konferencji Andrzej Rozenek, poseł Lewicy.

To jest istne cmentarzysko niespełnionych obietnic, ale nad tym cmentarzysku góruje wrak tego największego kłamstwa – kłamstwa Prawa i Sprawiedliwości, że miało być inaczej, że nie miało być już salonu, że nie miało być już koterii i nie miało już być nepotyzmu – mówił poseł Razem, Maciej Konieczny. – Że państwo nie miało być już rozrywane przez te, czy inne grupy interesu i teraz już po tych 6 latach rządów Prawa i Sprawiedliwości wiemy, jak ogromne kłamstwo to było, bo widzimy, że ten spot to uwłaszczenie się na państwie, to podporządkowanie państwa interesom partyjnym osobistym, klanowym, rodzinnym nigdy nie miało się tak dobrze, jak za rządów Prawa i Sprawiedliwości. Biorąc pod uwagę, że problem ma charakter systemowy i mamy do czynienia z polityką Prawa i Sprawiedliwości, która przyzwala na nepotyzm i czyni z nepotyzmu sposób na zbijanie majątków przez możnych Prawa i Sprawiedliwości, to my chcemy wspomóc prezesa Jarosława Kaczyńskiego, bo nie do końca dowierzamy jego dobrym intencjom w kwestii walki z sitwami i będziemy, jako Lewica, tworzyć mapę nepotyzmu.

Nie mają kompetencji, ale mają znajomości! Rodziny polityków prawicy zarabiają grube tysiące w Spółkach Skarbu Państwa! ZWOLNIJMY ICH! Wiesz o żonie, mężu, synu, córce, ojcu, matce, bracie czy siostrze polityka prawicy, który robi karierę w państwowych i samorządowych spółkach?

Napisz do nas!