RADA KRAJOWA

Daria Michalina Artysiewicz - Rada KrajowaRada Krajowa

Daria Michalina Artysiewicz

Urodzona w Białymstoku. Od 2017 roku działa w podlaskim okręgu Partii Razem. Interesuje się przede wszystkim kwestiami związanymi z prawami kobiet. Obecnie studiuje logistykę. Właścicielka dwóch wspaniałych psów.

Magdalena Biejat - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Magdalena Biejat

Socjolożka, od lat związana z organizacjami pozarządowymi. Jako wolontariuszka pracowała z osobami dotkniętymi bezdomnością, działała w programie obserwacji wolności zgromadzeń realizowanym przez Helsińską Fundację Praw Człowieka, w Fundacji „Stocznia” zajmowała się m.in. badaniami społeczeństwa obywatelskiego i oceną skuteczności działań podejmowanych przez organizacje pozarządowe i urzędy. Dzięki temu dobrze poznała realia pracy samorządów w dużych i małych miejscowościach. Wie też, jak działa polityka społeczna państwa, zwłaszcza w obszarze wsparcia osób potrzebujących oraz rodzin, a także przeciwdziałania przemocy.

Magdalena Zglenicka -  Rada Krajowa Rada Krajowa

Magdalena Zglenicka

Mieszkanka Rekowa Górnego. Z wykształcenia pedagog, obecnie pracowniczka wydawnictwa edukacyjnego. Lokalna aktywistka, radna Rady Sołeckiej. Mama ośmioletniego Bruna.

Artur Eichhorst - Rada KrajowaRada Krajowa

Artur Eichhorst

Od urodzenia mieszkaniec Torunia. Kulturoznawca i rusycysta. Działacz Stowarzyszenia Pracownia Różnorodności.

Kaja Filaczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kaja Filaczyńska

Lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Ukończyła Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu. Pracowała w szpitalach we Wrocławiu, Legnicy i Opolu. Jej celem jest budowa systemu przyjaznego pacjentom i pracownikom. Jak mówi, chce żyć w Polsce, która dba o zdrowie i jakość życia swoich obywateli. W wolnym czasie lubi czytać książki, jeździć na rowerze i chodzić po górach. Jest w trakcie zdobywania Korony Sudetów.

Sławomir Gadek - Rada KrajowaRada Krajowa

Sławomir Gadek

Inżynier i związkowiec. Absolwent i mentor w Mentoringowym Programie Rozwojowym Politechniki Wrocławskiej. Projektuje systemy bezpieczeństwa w samochodach. Członek Zarządu Okręgu Legnicko-Jeleniogórskiego. W Razem zajmuje się organizacją pracy i rozwojem struktur. Zaangażował się politycznie, ponieważ wierzy, że polityka to droga do czynienia dobra dla każdego. Uważa, że powinna być przemyślana i poparta badaniami. Lubi grać w gry fabularne z przyjaciółmi.

Anna Gajdzińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Gajdzińska

Najmłodsza członkini Prezydium Rady Krajowej. Pochodzi z Białegostoku. Do Razem wstąpiła w listopadzie 2015. Przyjechała do Wrocławia, żeby studiować filologię francuską. Pokochała to miasto i związała się z nim na stałe. Pracuje w korporacji sektora IT. Jest poliglotką. Lubi egzotyczne rośliny doniczkowe i gry komputerowe. Ma zwierzęcego przyjaciela - pytona królewskiego. Została polityczką, bo chce żyć w pięknym i sprawiedliwym świecie. Jest feministką, ideową socjalistką oraz orędowniczką odważnych i postępowych rozwiązań.

Daria Gosek-Popiołek - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Daria Gosek-Popiołek

Od 15 lat Krakowianka z wyboru, mama dwóch córek. Aktywistka miejska działająca na rzecz ochrony zieleni, działa na rzecz praw kobiet i dzieci. Jako członkini Zarządu Okręgu Małopolskiego Partii Razem współorganizowała protesty przeciwko PiSowskiej „reformie” sądów, wspierała protestujących pracowników Almy i Inpostu, organizowała szkolenia, spotkania, debaty. Pracowała jako kierowniczka domu kultury. Z własnego doświadczenia wie, jak ważne są sprawna komunikacja publiczna, dobra służba zdrowia, jak bardzo potrzebne są żłobki, jak istotna jest zieleń w miastach i poza nimi. Dla niej słowa „nie da się” nie istnieją. W 2018 roku startowała w wyborach na prezydenta Krakowa.

Marcin Gulczyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Marcin Gulczyński

Jest magistrem filozofii, oraz skończył studia podyplomowe z zakresu finansów, zarządzania i bankowości. Obecnie zajmuje się zawodowo ściganiem przestępstw bankowych. Były członek zarządu okręgu Olsztyńskiego. Uczestniczył w skutecznej obronie ul. Dąbrowszczaków w Olsztynie. Organizator i moderator większości debat/dyskusji publicznych organizowanych przez okręg w ostatnich latach. Radny osiedla Jaroty w Olsztynie jako przewodniczący komisji kultury. W wolnych chwilach działa w ruchu rycerskim i na rzecz ratowania zabytków na Warmii.

Leopold Hess - Rada KrajowaRada Krajowa

Leopold Hess

Mieszka w Bielsku-Białej, pracuje w Krakowie. Wykładowca filozofii.

Krzysztof Jasiński - Rada KrajowaRada Krajowa

Krzysztof Jasiński

Działacz społeczny i aktywista miejski z Łańcuta. Od lat działa na rzecz transportu, przyjaznej przestrzeni miejskiej, pieszych, rowerzystów i osób niepełnosprawnych. Sam od roku jeździ na wózku. Współorganizator Marszu Równości w Rzeszowie i wielu protestów. Interesuje się architekturą, urbanistyką, samorządem oraz lokalną historią (przywraca pamięć o łańcuckich Żydach). Uwielbia podróże, góry i festiwale muzyczne.

Maciej Konieczny - Poseł na Sejm RPPoseł na Sejm RP

Maciej Konieczny

Wychował się na Śląsku, na górniczym osiedlu. Ukończył Uniwersytet Śląski w Katowicach. W ciągu ostatnich 15 lat był magazynierem, ochroniarzem, sprzedawcą, aż w końcu dziennikarzem i doradcą samorządów. Tak jak wielu i wiele z was pracował na umowach śmieciowych i wynajmował mieszkanie za połowę swojej wypłaty. Od kilkunastu lat aktywnie działa politycznie na rzecz godnych warunków pracy, sprawiedliwych podatków i państwa, które nie zostawia nikogo za burtą. Członek zarządu i jeden z założycieli partii Razem.

Joanna Kotkowska-Pyzel - Rada KrajowaRada Krajowa

Joanna Kotkowska-Pyzel

Warszawianka, radczyni prawna, żona, matka, feministka. Do 50 roku życia wychowywałam synów, pracując na kilku etatach i w własnej kancelarii - spłacając kredyty hipoteczne, nie mając w zasadzie na nic więcej czasu i głosując na kolejne "mniejsze zło" mające różne nazwy i to samo wnętrze. Do Razem zapisałam się w wrześniu 2019 roku, chcąc Polski solidarnej a nie liberalnej. Prywatnie cyklistka, wielbicielka malarstwa europejskiego, kryminałów, wypraw kajakiem i podróży z namiotem.

Agnieszka Lamek-Kochanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Lamek-Kochanowska

Urodziła się we Wrocławiu, dzieciństwo spędziła w Cieszynie, a od 20 lat mieszka w Bielsku-Białej. Z wykształcenia jest etnografką, antropolożką kultury, absolwentką Uniwersytetu Jagiellońskiego. W Razem działa od samego początku, była członkinią władz okręgu Podbeskidzie, prezeską Stowarzyszenia im. Tadeusza Regera, członkinią redakcji pisma “Równość” oraz współtwórczynią Czarnego Protestu Bielsko-Biała. Działa na rzecz praw kobiet i równości wszystkich w życiu codziennym, angażuje się w pomoc osobom dotkniętym kryzysem bezdomności.

Zofia Malisz - Rada KrajowaRada Krajowa

Zofia Malisz

Igor Mencel - Rada KrajowaRada Krajowa

Igor Mencel

Poznaniak, obecnie na południu Francji, gdzie jest asystentem nauczania angielskiego. Wcześniej pracował w turystyce, na lotnisku, w banku, korporacji, kawiarniach i recepcji. Przed działalnością w Radzie Krajowej był członkiem zarządu okręgu poznańskiego. W partii od samego początku jej istnienia – by walczyć o państwo dobrobytu, równość, ochronę przyrody i lepszą edukację.

Michał Michalski - Rada KrajowaRada Krajowa

Michał Michalski

Bartosz Migas - Rada KrajowaRada Krajowa

Bartosz Migas

Łodzianin działający w partii od 2015. Socjalista, prawnik, asystent społeczny posłanki Pauliny Matysiak, autor tekstów (felietonów i komentarzy politycznych) publikowanych m. in. w Krytyce Politycznej i Nowym Obywatelu, prywatnie mąż i ojciec. Sprawuje mandat Radnego Rady Krajowej drugą kadencję z rzędu.

Konrad Mostek - Rada KrajowaRada Krajowa

Konrad Mostek

Studiuje prawo, kończy pisać pracę magisterską poświęconą uprawnieniom zakładowych organizacji związkowych. Zajmuje się problematyką świeckości państwa i praw pracowniczych. Współorganizował obywatelską inicjatywę ustawodawczą "Świecka szkoła”- udało się wtedy zebrać podpisy 100 tysięcy Polek i Polaków popierających wyprowadzenie lekcji religii ze szkół.

Paulina Nowak - Rada KrajowaRada Krajowa

Paulina Nowak

Słupczanka. Aktywistka na rzecz progresywnej polityki społecznej i klimatycznej. Ekonomistka społeczna. Założycielka wielkopolskich struktur Lewicy Razem. Uwielbiam koty i jazdę na rowerze.

Dorota Olko - Rada KrajowaRada Krajowa

Dorota Olko

Rzeczniczka prasowa i członkini rady krajowej partii Razem; badaczka społeczna, doktorantka socjologii; siedlczanka.

Adrian Pełka - Rada KrajowaRada Krajowa

Adrian Pełka

Rocznik 1998. Student Informatyki, od zawsze związany z Ziemią Świętokrzyską. Wierzy że za dużo czasu spędzamy na roztrząsaniu spraw minionych a za mało patrzymy w przyszłość dalszą niż kolejny rok oraz rozwój społeczeństwa przez ciągłą edukację i naukę.

Barbara Słania - Rada KrajowaRada Krajowa

Barbara Słania

Bytomianka, rocznik 1981, przez całe życie związana z pograniczem Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego. W (Lewicy) Razem od 2015, wcześniej bezpartyjna. Zdeklarowana zwolenniczka transportu kolejowego. Z wykształcenia socjolożka, interesuje się mniejszościami narodowymi i etnicznymi oraz tematyką wykluczenia społecznego. Członkini Stowarzyszenia im. T. Regera oraz redakcji "Równości".

Michał Sokolski - Rada KrajowaRada Krajowa

Michał Sokolski

Marta Stożek - Rada KrajowaRada Krajowa

Marta Stożek

Wychowała się w Trójkącie Bermudzkim we Wrocławiu i od najmłodszych lat widziała, co dzieje się, gdy państwo nie pomaga i nie widzi problemu biedy. Dlatego teraz nieodpłatna praca społeczna jest dla niej równie ważna jak płatna praca zawodowa. Pracowała w handlu, w biurze, w korporacji, prowadziła też własny mały biznes. Aktualnie pracuje jako asystentka zarządu w firmie IT. W partii zajmuje się współpracą z organizacjami i aktywistami, akcjami ulicznymi i miejskimi. Odwaga, zdolność do kompromisów, zrozumienie języka i perspektywy drugiego człowieka - wszystko, czego nauczyła się jako matka pięciorga dzieci, jest tu wręcz bezcenne. Była współtwórczynią komitetu wyborczego do rady miasta "Wrocław dla Wszystkich", w którym połączyły się lewicowe organizacje, aktywiści i feministki. Organizowała zbiórkę podpisów pod projektem “Ratujmy Kobiety 2017”, jako liderka Okręgu wrocławskiego Razem startowała z drugiego miejsca w wyborach do Sejmu w 2019 r. Obecnie jest radną krajową Razem.

Justyna Szpanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Justyna Szpanowska

Studentka socjologii na studiach międzywydziałowych, aktywistka społeczna, feministka. Pracowała jako kelnerka, opiekunka i menedżerka kultury. Inicjatorka działań na rzecz osób wykluczonych i samotnych na warszawskim Mokotowie. Miłośniczka makijażu, seriali kryminalnych i sałatki jarzynowej.

Martyna Urbańczyk - Rada KrajowaRada Krajowa

Martyna Urbańczyk

Łodzianka. Aktywistka miejska i feministka, działa w partii Razem oraz ruchu miejskim Tak dla Łodzi. Absolwentka Akademii Demokracji Socjalnej. Interesuje się polityką miejską, prawami pracowniczymi, feminizmem i ekologią. W wolnych chwilach ogląda amerykańskie seriale i czyta książki. Asystentka posłanki Pauliny Matysiak.

Robert Wiśniewski - Rada KrajowaRada Krajowa

Robert Wiśniewski

Rocznik 1979, mieszka W Gorzowie Wielkopolskim, z wykształcenia historyk, choć większość swojej kariery zawodowej spędził jako pracownik fizyczny, pracując na liniach produkcyjnych. w Razem od 2016 roku, dwukrotnie wybrany na członka zarządu okręgu w swoim regionie, pełnił tam również funkcję komisarza. Za swój priorytet uważa sprawy pracownicze. Miłośnik fantasy i strategii turowych.

Adrian Zandberg - Poseł na Sejm RPPoseł na Sejm RP

Adrian Zandberg

Trzydzieści lat temu rodzice przywieźli go z Danii do Polski (bez pytania o zdanie…). Odtąd dokłada starań, żeby Polskę nieco do Danii upodobnić. Po drodze zdarzyło mu się bronić bezpłatnych studiów, organizować protesty przeciw wojnie w Iraku, rozkręcać kampanię przeciwko korporacjom wyprowadzającym zyski do rajów podatkowych, Warszawską Kooperatywę Spożywczą i parę innych inicjatyw. Zawodowo programuje i uczy...

Marcelina Zawisza - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Marcelina Zawisza

Ślązaczka mieszkająca w Warszawie, z wykształcenia polityczka społeczna, z zamiłowania działaczka i społeczniczka. Pochodzi z górniczej, związkowej rodziny. Zaczynała w Młodych Socjalistach i od 9 lat walczy o lepszy świat.

Julia Zimmermann - Rada KrajowaRada Krajowa

Julia Zimmermann

Urodziła się i mieszka w Warszawie. Antropolożka społeczna, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Feministka, specjalistka od organizacji pozarządowych i warunków uprawiania nauki. W Razem zajmuje się m. in. samorządami, polityką społeczną oraz nauką i szkolnictwem wyższym. W latach 2017-2019 członkini zarządu krajowego Razem.