RADA KRAJOWA

Daria Michalina Artysiewicz -

Daria Michalina Artysiewicz

Urodzona w Białymstoku. Od 2017 roku działa w podlaskim okręgu Partii Razem. Interesuje się przede wszystkim kwestiami związanymi z prawami kobiet. Obecnie studiuje logistykę. Właścicielka dwóch wspaniałych psów.

Zbigniew Augustyński -

Zbigniew Augustyński

Studiował na uczelniach wrocławskich – Politechnice i Uniwersytecie. Magister inżynier mechanik, doktor nauk humanistycznych. Uzyskał stopień wojskowy podporucznika rezerwy. Długoletni nauczyciel akademicki na uczelniach częstochowskich. Prowadził zajęcia z filozofii, socjologii, pedagogiki, zarządzania i ekonomii. Brał udział w tworzeniu Wydziału Zarządzania na Politechnice Częstochowskiej, tam też pracował, w tym ponad 20 lat w Katedrze Makroekonomii i Polityki Ekonomicznej. Promotor wielu prac magisterskich, m.in. na temat zarządzania rozwojem lokalnym. Przez ponad 20 lat prowadził jednoosobową działalność gospodarczą, głównie jako broker ubezpieczeniowy. Przy tej okazji obserwował na bieżąco skutki postępującej prywatyzacji produkcji i usług publicznych. Znajomość teorii społecznych i praktyki gospodarczej utrzymuje go w przekonaniu, że mamy do czynienia z ciągłym pogłębianiem się rozwarstwienia społecznego w naszym kraju, biedy. Stają się one barierą wzrostu gospodarczego i zagrożeniem dla rozwoju Polski. Stale obecny na wydarzeniach kulturalnych i trasach turystycznych, przekonany, że to aktywność na wielu polach daje zadowolenie z życia. Jako członek partii Lewica Razem, ubiegał się o mandat poselski, by przeciwdziałać marginalizacji społecznej oraz dbać o rozwój instytucji ochrony zdrowia, kultury i sportu. Mieszkaniec Płocka. Obecnie na emeryturze.

Wiktoria Aleksandra Barańska - Rada KrajowaRada Krajowa

Wiktoria Aleksandra Barańska

Sanoczanka mieszkająca na stałe w Krakowie. Kobieta pracująca, żadnej pracy się nie boi – miała okazję zarabiać na życie jako sprzedawczyni, kelnerka, recepcjonistka, informatorka, hostessa, animatorka, rekruterka, pracować na produkcji i na infolinii, a nawet jeździć wózkiem widłowym. Obecnie zajmuje się przede wszystkim recenzowaniem książek, tłumaczeniami i copywritingiem. Jest także w trakcie czterech studiów magisterskich: dziennikarstwa, polonistyki, przekładoznawstwa i psychologii. Od kilku lat działa na rzecz praw kobiet i osób wykluczonych, jest współorganizatorką Krakowskiej Manify i członkinią zarządu Stowarzyszenia Spójnik.

Magdalena Biejat - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Magdalena Biejat

Socjolożka, od lat związana z organizacjami pozarządowymi. Jako wolontariuszka pracowała z osobami dotkniętymi bezdomnością, działała w programie obserwacji wolności zgromadzeń realizowanym przez Helsińską Fundację Praw Człowieka, w Fundacji „Stocznia” zajmowała się m.in. badaniami społeczeństwa obywatelskiego i oceną skuteczności działań podejmowanych przez organizacje pozarządowe i urzędy. Dzięki temu dobrze poznała realia pracy samorządów w dużych i małych miejscowościach. Wie też, jak działa polityka społeczna państwa, zwłaszcza w obszarze wsparcia osób potrzebujących oraz rodzin, a także przeciwdziałania przemocy.

Magdalena Drywa - Posłanka na Sejm RP

Magdalena Drywa

Mieszkanka Rekowa Górnego. Z wykształcenia pedagog, obecnie pracowniczka wydawnictwa edukacyjnego. Lokalna aktywistka, radna Rady Sołeckiej. Mama ośmioletniego Bruna.

Artur Eichhorst - Rada KrajowaRada Krajowa

Artur Eichhorst

Od urodzenia mieszkaniec Torunia. Kulturoznawca i rusycysta. Działacz Stowarzyszenia Pracownia Różnorodności.

Kaja Filaczyńska - Rada KrajowaRada Krajowa

Kaja Filaczyńska

Lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Ukończyła Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu. Pracowała w szpitalach we Wrocławiu, Legnicy i Opolu. Jej celem jest budowa systemu przyjaznego pacjentom i pracownikom. Jak mówi, chce żyć w Polsce, która dba o zdrowie i jakość życia swoich obywateli. W wolnym czasie lubi czytać książki, jeździć na rowerze i chodzić po górach. Jest w trakcie zdobywania Korony Sudetów.

Sławomir Gadek - Rada Krajowa

Sławomir Gadek

Inżynier i związkowiec. Absolwent i mentor w Mentoringowym Programie Rozwojowym Politechniki Wrocławskiej. Projektuje systemy bezpieczeństwa w samochodach. Członek Zarządu Okręgu Legnicko-Jeleniogórskiego. W Razem zajmuje się organizacją pracy i rozwojem struktur. Zaangażował się politycznie, ponieważ wierzy, że polityka to droga do czynienia dobra dla każdego. Uważa, że powinna być przemyślana i poparta badaniami. Lubi grać w gry fabularne z przyjaciółmi.

Anna Gajdzińska - Rada KrajowaRada Krajowa

Anna Gajdzińska

Najmłodsza członkini Prezydium Rady Krajowej. Pochodzi z Białegostoku. Do Razem wstąpiła w listopadzie 2015. Przyjechała do Wrocławia, żeby studiować filologię francuską. Pokochała to miasto i związała się z nim na stałe. Pracuje w korporacji sektora IT. Jest poliglotką. Lubi egzotyczne rośliny doniczkowe i gry komputerowe. Ma zwierzęcego przyjaciela - pytona królewskiego. Została polityczką, bo chce żyć w pięknym i sprawiedliwym świecie. Jest feministką, ideową socjalistką oraz orędowniczką odważnych i postępowych rozwiązań.

Krystian Głuch - Rada Krajowa

Krystian Głuch

Daria Gosek-Popiołek - Rada Krajowa

Daria Gosek-Popiołek

Od 15 lat Krakowianka z wyboru, mama dwóch córek. Aktywistka miejska działająca na rzecz ochrony zieleni, działa na rzecz praw kobiet i dzieci. Jako członkini Zarządu Okręgu Małopolskiego Partii Razem współorganizowała protesty przeciwko PiSowskiej „reformie” sądów, wspierała protestujących pracowników Almy i Inpostu, organizowała szkolenia, spotkania, debaty. Pracowała jako kierowniczka domu kultury. Z własnego doświadczenia wie, jak ważne są sprawna komunikacja publiczna, dobra służba zdrowia, jak bardzo potrzebne są żłobki, jak istotna jest zieleń w miastach i poza nimi. Dla niej słowa „nie da się” nie istnieją. W 2018 roku startowała w wyborach na prezydenta Krakowa.

Marcin Gulczyński - Rada Krajowa

Marcin Gulczyński

Leopold Hess - Rada Krajowa

Leopold Hess

Mieszka w Bielsku-Białej, pracuje w Krakowie. Wykładowca filozofii.

Krzysztof Jasiński - Rada Krajowa

Krzysztof Jasiński

Działacz społeczny i aktywista miejski z Łańcuta. Od lat działa na rzecz transportu, przyjaznej przestrzeni miejskiej, pieszych, rowerzystów i osób niepełnosprawnych. Sam od roku jeździ na wózku. Współorganizator Marszu Równości w Rzeszowie i wielu protestów. Interesuje się architekturą, urbanistyką, samorządem oraz lokalną historią (przywraca pamięć o łańcuckich Żydach). Uwielbia podróże, góry i festiwale muzyczne.

Gabriel Kaczyński - Rada KrajowaRada Krajowa

Gabriel Kaczyński

Rocznik 1984, Świdniczanin, z wykształcenia technik informatyk, wykonuje zawód sprzedawcy w branży informatycznej. W Razem od 2015, w Radzie Krajowej od września 2019. Mąż, ojciec, konsument popkultury, student.

Maciej Konieczny - Poseł na Sejm RPPoseł na Sejm RP

Maciej Konieczny

Wychował się na Śląsku, na górniczym osiedlu. Ukończył Uniwersytet Śląski w Katowicach. W ciągu ostatnich 15 lat był magazynierem, ochroniarzem, sprzedawcą, aż w końcu dziennikarzem i doradcą samorządów. Tak jak wielu i wiele z was pracował na umowach śmieciowych i wynajmował mieszkanie za połowę swojej wypłaty. Od kilkunastu lat aktywnie działa politycznie na rzecz godnych warunków pracy, sprawiedliwych podatków i państwa, które nie zostawia nikogo za burtą. Członek zarządu i jeden z założycieli partii Razem.

Joanna Kotkowska-Pyzel - Poseł na Sejm RP

Joanna Kotkowska-Pyzel

Warszawianka, radczyni prawna, żona, matka, feministka. Do 50 roku życia wychowywałam synów, pracując na kilku etatach i w własnej kancelarii - spłacając kredyty hipoteczne, nie mając w zasadzie na nic więcej czasu i głosując na kolejne "mniejsze zło" mające różne nazwy i to samo wnętrze. Do Razem zapisałam się w wrześniu 2019 roku, chcąc Polski solidarnej a nie liberalnej. Prywatnie cyklistka, wielbicielka malarstwa europejskiego, kryminałów, wypraw kajakiem i podróży z namiotem.

Łukasz Kowalczuk - Poseł na Sejm RP

Łukasz Kowalczuk

Agnieszka Lamek-Kochanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Agnieszka Lamek-Kochanowska

Urodziła się we Wrocławiu, dzieciństwo spędziła w Cieszynie, a od 20 lat mieszka w Bielsku-Białej. Z wykształcenia jest etnografką, antropolożką kultury, absolwentką Uniwersytetu Jagiellońskiego. W Razem działa od samego początku, była członkinią władz okręgu Podbeskidzie, prezeską Stowarzyszenia im. Tadeusza Regera, członkinią redakcji pisma “Równość” oraz współtwórczynią Czarnego Protestu Bielsko-Biała. Działa na rzecz praw kobiet i równości wszystkich w życiu codziennym, angażuje się w pomoc osobom dotkniętym kryzysem bezdomności.

Zofia Malisz - Rada Krajowa

Zofia Malisz

Igor Mencel - Rada KrajowaRada Krajowa

Igor Mencel

Poznaniak, obecnie na południu Francji, gdzie jest asystentem nauczania angielskiego. Wcześniej pracował w turystyce, na lotnisku, w banku, korporacji, kawiarniach i recepcji. Przed działalnością w Radzie Krajowej był członkiem zarządu okręgu poznańskiego. W partii od samego początku jej istnienia – by walczyć o państwo dobrobytu, równość, ochronę przyrody i lepszą edukację.

Michał Michalski - Rada Krajowa

Michał Michalski

Bartosz Migas - Rada KrajowaRada Krajowa

Bartosz Migas

Łodzianin działający w partii od 2015. Socjalista, prawnik, asystent społeczny posłanki Pauliny Matysiak, autor tekstów (felietonów i komentarzy politycznych) publikowanych m. in. w Krytyce Politycznej i Nowym Obywatelu, prywatnie mąż i ojciec. Sprawuje mandat Radnego Rady Krajowej drugą kadencję z rzędu.

Konrad Mostek - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Konrad Mostek

Studiuje prawo, kończy pisać pracę magisterską poświęconą uprawnieniom zakładowych organizacji związkowych. Zajmuje się problematyką świeckości państwa i praw pracowniczych. Współorganizował obywatelską inicjatywę ustawodawczą "Świecka szkoła”- udało się wtedy zebrać podpisy 100 tysięcy Polek i Polaków popierających wyprowadzenie lekcji religii ze szkół.

Paulina Nowak - Zarząd Krajowy

Paulina Nowak

Dorota Olko - Zarząd Krajowy

Dorota Olko

Anna Pajęcka - Zarząd Krajowy

Anna Pajęcka

Urodzona w 1992 roku, kulturoznawczyni, krytyczka sztuki i redaktorka. Studiowała w Instytucie Kultury Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka w Warszawie. Publikowała w „Gazecie Wyborczej”, „Popmodernie”, czasopiśmie „Reflektor. Rozświetlamy kulturę”, „Dwutygodniku”, "Krytyce Politycznej". Przez długo związana z redakcją feministycznego czasopisma „G’rls Room”, „Rzeczpospolitą”, obecnie pracuje w redakcji czasopisma „Dwutygodnik.com”. Wcześniej związana z instytucjami sztuki takimi jak Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacja Artystyczna Podróż Hestii. Interesuje ją polityka kulturalna, zwłaszcza chce zawalczyć o prawa pracowników kultury: godne płace, ubezpieczenia społeczne dla artystów i twórców, transparentne zarządzanie i odpolitycznienie publicznych instytucji kultury.

Adrian Pełka - Zarząd Krajowy

Adrian Pełka

Rocznik 1998. Student Informatyki, od zawsze związany z Ziemią Świętokrzyską. Wierzy że za dużo czasu spędzamy na roztrząsaniu spraw minionych a za mało patrzymy w przyszłość dalszą niż kolejny rok oraz rozwój społeczeństwa przez ciągłą edukację i naukę.

Damian Rzadkiewicz - Zarząd Krajowy

Damian Rzadkiewicz

Grudziądzanin, członek koła Grudziądz-Ziemia Chełmińska okręgu toruńskiego Razem. W partii od połowy 2015 r. Z zawodu prawnik. Asystent społeczny posłanki na Sejm Pauliny Matysiak. Od lat zaangażowany społecznie i samorządowo m.in. jako m.in. przewodniczący rady osiedla, czy przewodniczący wydziałowego samorządu studenckiego. Tata 5,5-letniego Franka. Szczególnie zainteresowany m.in. tematyką szeroko pojętego prawa pracy.

Barbara Słania - Zarząd Krajowy

Barbara Słania

Bytomianka, rocznik 1981, przez całe życie związana z pograniczem Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego. W (Lewicy) Razem od 2015, wcześniej bezpartyjna. Zdeklarowana zwolenniczka transportu kolejowego. Z wykształcenia socjolożka, interesuje się mniejszościami narodowymi i etnicznymi oraz tematyką wykluczenia społecznego. Członkini Stowarzyszenia im. T. Regera oraz redakcji "Równości".

Monika Sobotkiewicz - Zarząd Krajowy

Monika Sobotkiewicz

Urodzona w 1990 roku. Inżynierka Automatyki i Robotyki, pracująca jako software developerka. Członkini Razem od początku 2018 roku. Zaangażowana w działania lokalnych lewicowych organizacji aktywistycznych. Doświadczona przy zbiórkach podpisów i jako członkini grup porządkowych na manifestacjach. Prywatnie pasjonatka biegania, żona najwspanialszego człowieka na świecie i mama dwójki gekonów orzęsionych.

Michał Sokolski - Zarząd Krajowy

Michał Sokolski

Marta Stożek - Zarząd Krajowy

Marta Stożek

Justyna Szpanowska - Rada KrajowaRada Krajowa

Justyna Szpanowska

Studentka socjologii na studiach międzywydziałowych, aktywistka społeczna, feministka. Pracowała jako kelnerka, opiekunka i menedżerka kultury. Inicjatorka działań na rzecz osób wykluczonych i samotnych na warszawskim Mokotowie. Miłośniczka makijażu, seriali kryminalnych i sałatki jarzynowej.

Martyna Urbańczyk - Rada Krajowa

Martyna Urbańczyk

Łodzianka. Aktywistka miejska i feministka, działa w partii Razem oraz ruchu miejskim Tak dla Łodzi. Absolwentka Akademii Demokracji Socjalnej. Interesuje się polityką miejską, prawami pracowniczymi, feminizmem i ekologią. W wolnych chwilach ogląda amerykańskie seriale i czyta książki. Asystentka posłanki Pauliny Matysiak.

Robert Wiśniewski - Rada Krajowa

Robert Wiśniewski

Rocznik 1979, mieszka W Gorzowie Wielkopolskim, z wykształcenia historyk, choć większość swojej kariery zawodowej spędził jako pracownik fizyczny, pracując na liniach produkcyjnych. w Razem od 2016 roku, dwukrotnie wybrany na członka zarządu okręgu w swoim regionie, pełnił tam również funkcję komisarza. Za swój priorytet uważa sprawy pracownicze. Miłośnik fantasy i strategii turowych.

Adrian Zandberg - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Adrian Zandberg

Trzydzieści lat temu rodzice przywieźli go z Danii do Polski (bez pytania o zdanie…). Odtąd dokłada starań, żeby Polskę nieco do Danii upodobnić. Po drodze zdarzyło mu się bronić bezpłatnych studiów, organizować protesty przeciw wojnie w Iraku, rozkręcać kampanię przeciwko korporacjom wyprowadzającym zyski do rajów podatkowych, Warszawską Kooperatywę Spożywczą i parę innych inicjatyw. Zawodowo programuje i uczy...

Marcelina Zawisza - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Marcelina Zawisza

Ślązaczka mieszkająca w Warszawie, z wykształcenia polityczka społeczna, z zamiłowania działaczka i społeczniczka. Pochodzi z górniczej, związkowej rodziny. Zaczynała w Młodych Socjalistach i od 9 lat walczy o lepszy świat.

Julia Zimmermann - Zarząd KrajowyZarząd Krajowy

Julia Zimmermann

Urodziła się i mieszka w Warszawie. Antropolożka społeczna, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Feministka, specjalistka od organizacji pozarządowych i warunków uprawiania nauki. W Razem zajmuje się m. in. samorządami, polityką społeczną oraz nauką i szkolnictwem wyższym. W latach 2017-2019 członkini zarządu krajowego Razem.