Posłanki i Posłowie

Magdalena Biejat - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Magdalena Biejat

Socjolożka, od lat związana z organizacjami pozarządowymi. Jako wolontariuszka pracowała z osobami dotkniętymi bezdomnością, działała w programie obserwacji wolności zgromadzeń realizowanym przez Helsińską Fundację Praw Człowieka, w Fundacji „Stocznia” zajmowała się m.in. badaniami społeczeństwa obywatelskiego i oceną skuteczności działań podejmowanych przez organizacje pozarządowe i urzędy. Dzięki temu dobrze poznała realia pracy samorządów w dużych i małych miejscowościach. Wie też, jak działa polityka społeczna państwa, zwłaszcza w obszarze wsparcia osób potrzebujących oraz rodzin, a także przeciwdziałania przemocy.

Daria Gosek-Popiołek - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Daria Gosek-Popiołek

Od 15 lat Krakowianka z wyboru, mama dwóch córek. Aktywistka miejska działająca na rzecz ochrony zieleni, działa na rzecz praw kobiet i dzieci. Jako członkini Zarządu Okręgu Małopolskiego Partii Razem współorganizowała protesty przeciwko PiSowskiej „reformie” sądów, wspierała protestujących pracowników Almy i Inpostu, organizowała szkolenia, spotkania, debaty. Pracowała jako kierowniczka domu kultury. Z własnego doświadczenia wie, jak ważne są sprawna komunikacja publiczna, dobra służba zdrowia, jak bardzo potrzebne są żłobki, jak istotna jest zieleń w miastach i poza nimi. Dla niej słowa „nie da się” nie istnieją. W 2018 roku startowała w wyborach na prezydenta Krakowa.

Maciej Konieczny - Poseł na Sejm RPPoseł na Sejm RP

Maciej Konieczny

Wychował się na Śląsku, na górniczym osiedlu. Ukończył Uniwersytet Śląski w Katowicach. W ciągu ostatnich 15 lat był magazynierem, ochroniarzem, sprzedawcą, aż w końcu dziennikarzem i doradcą samorządów. Tak jak wielu i wiele z was pracował na umowach śmieciowych i wynajmował mieszkanie za połowę swojej wypłaty. Od kilkunastu lat aktywnie działa politycznie na rzecz godnych warunków pracy, sprawiedliwych podatków i państwa, które nie zostawia nikogo za burtą. Członek zarządu i jeden z założycieli partii Razem.

Paulina Matysiak - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Paulina Matysiak

Urodziła się w Kutnie w 1984 roku, a dorosłe życie spędziła w Toruniu. Współautorka petycji dotyczącej wprowadzenia Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym w miastach województwa kujawsko-pomorskiego. Bojowniczka broniąca żeńskich końcówek, która w wolnych chwilach układa do przyjaciół listy, czyta dobrą literaturę i cieszy się kolorowymi atramentami. I jak na prawdziwą lewaczkę przystało, pisze lewą ręką.

Adrian Zandberg - Poseł na Sejm RPPoseł na Sejm RP

Adrian Zandberg

Trzydzieści lat temu rodzice przywieźli go z Danii do Polski (bez pytania o zdanie…). Odtąd dokłada starań, żeby Polskę nieco do Danii upodobnić. Po drodze zdarzyło mu się bronić bezpłatnych studiów, organizować protesty przeciw wojnie w Iraku, rozkręcać kampanię przeciwko korporacjom wyprowadzającym zyski do rajów podatkowych, Warszawską Kooperatywę Spożywczą i parę innych inicjatyw. Zawodowo programuje i uczy...

Marcelina Zawisza - Posłanka na Sejm RPPosłanka na Sejm RP

Marcelina Zawisza

Ślązaczka mieszkająca w Warszawie, z wykształcenia polityczka społeczna, z zamiłowania działaczka i społeczniczka. Pochodzi z górniczej, związkowej rodziny. Zaczynała w Młodych Socjalistach i od 9 lat walczy o lepszy świat.