W niedzielę 28 kwietnia małopolska Partia Razem przedstawiła swoją liderkę w wyborach do Europarlamentu. To Dorota Kolarska, 27-letnia krakowianka, absolwentka Oxford University i University College London, obecnie pracująca jako ekspertka w Komisji Europejskiej. Wcześniej uzyskała rekomendację trwającego właśnie walnego zebrania małopolskich struktur Razem.

W konferencji wzięła udział silna reprezentacja Razem – posłanka Daria Gosek-Popiołek, poseł Adrian Zandberg i radna Aleksandra Owca. Jak mówiła posłanka Gosek-Popiołek eurowybory to szansa, aby Razem jeszcze skuteczniej walczyło o wykluczonych transportowo, osób z mniejszych ośrodków, zwłaszcza z mniejszych gmin i wsi Małopolski. Kolarską rekomendował także Adrian Zandberg, współprzewodniczący Razem. - W Razem traktujemy Europarlament poważnie, a nie jako, jak to powiedział jeden z obecnych kandydatów KO, cmentarzysko politycznych słoni. Dlatego szczególnie cieszę się, że nasza kandydatka Dorota Kolarska to osoba nie tylko młoda, ale też świetnie przygotowana do pracy na poziomie unijnym – mówił Zandberg.

Unia równych szans

- Kandyduję, bo podobnie jak ogromna większość polskiego społeczeństwa, nie mam wątpliwości, że integracja europejska służy Polsce, że będąc w Unii jesteśmy bezpieczniejsi, zamożniejsi, a nasze prawa i wolności są lepiej chronione – mówiła Kolarska. Jak dodała, to nie mogą być jednak ładnie brzmiące okrągłe deklaracje. Fundamentami UE muszą być solidarność, sprawiedliwość społeczna i równość. - Chodzi mi o taką Unię, w której bez względu na to, czy mieszkamy w Polsce, Niemczech czy Szwecji, będziemy mieć równe prawa do godnej pracy i płacy, do należytej opieki zdrowotnej czy dostępnego transportu zbiorowego. Chcę Europy dla ludzi, nie dla wielkiego kapitału. Europy społecznej i ekologicznej – wyliczała Kolarska.

Unia wielkich możliwości

Dwójka na liście Lewicy do Europarlamentu wyliczała konkretne postulaty, którymi zajmie się jako europosłanka. - Potrzebujemy dobrego transportu publicznego. Unia Europejska powinna zapewnić środki na modernizację i rozbudowę sieci kolejowej oraz program odtwarzania lokalnych połączeń kolejowych i autobusowych. Dlatego będę pracować nad wspólnym, europejskim system biletowym pozwalającym wygodnie kupić bilety na przejazdy na terenie Unii Europejskiej. Młodzież do 26. roku życia będzie w wakacje podróżować koleją po Europie za darmo – mówiła Kolarska. Dodała też, że razem z innymi europarlamentarzystami włączy się w prace nad Europejskim Funduszem Mieszkaniowym, który zapewni finansowanie budowy lokali socjalnych oraz mieszkań na niedrogi wynajem. - Wreszcie wprowadzimy Kartę Praw Kobiet Unii Europejskiej. Zagwarantuje ona każdej kobiecie w Europie prawo do legalnej, bezpiecznej i darmowej aborcji – podsumowała. Jak dodała, nadchodzi czas Unii nowej generacji.

Na Dorotę Kolarską zagłosować będzie można już 9 czerwca na terenie województwa małopolskiego i świętokrzyskiego.