W sobotę 11 maja 2024 na rynku w Katowicach odbyła się konferencja prasowa Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Lewica, poświęcona prezentacji kandydatów w województwie śląskim oraz ich najważniejszych postulatów.

Konferencję rozpoczął Maciej Konieczny, poseł partii Razem oraz “jedynka” śląskiej listy Lewicy do europarlamentu. Konieczny przedstawił osoby kandydujące, w jego własnych słowach lista wygląda następująco:

1. Maciej Konieczny, poseł partii Razem z Katowic,

2. Wanda Nowicka, posłanka z Gliwic,

3. Monika Sikora, podsekretarzyni stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej,

4. Tomasz Niedziela, samorządowiec z Sosnowca i wiceprezes Kolei Śląskich,

5. Ewa Surowiec, pracownica kultury i działaczka społeczna z Bytomia,

6. Grzegorz Sikorski, częstochowianin i dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy,

7. Grażyna Graś, działaczka na rzecz praw kobiet z Rybnika,

8. Piotr Urbańczyk, związkowiec z Jastrzębia-Zdroju,

9. Marek Niedbał, lider Lewicy z Tychów,

10. Magdalena Madzia, działaczka lokalna i samorządowa z Bielska-Białej

Maciej Konieczny przedstawił również filary swojego programu wyborczego: - Polska potrzebuje dalszej integracji europejskiej, jesteśmy przekonani, że Polska może wciąż na tym zyskiwać. Będę podkreślał konieczność ambitnych zielonych inwestycji w energetykę jądrową. Kluczowe są inwestycje w zieloną kolej w wymiarze europejskim. Europa również musi odegrać swoją rolę w inwestowaniu w dostępne, publiczne mieszkalnictwo.

Wanda Nowicka z kolei podkreślała znaczenie Europy równych praw dla wszystkich: - Potrzebna jest Europa równych praw kobiet. Polki mają szczególnie źle jeśli chodzi o prawa kobiet, ale w innych krajach europejskich również bywają problemy. W związku z tym Lewica proponuje europejską praw kobiet abyśmy mogły wspólnie działać na rzecz praw kobiet.

Następna głos zabrała Monika Sikora: - Pamiętajmy, że to dzięki Lewicy Polska pozyskała środki z KPO, wielomilionowe środki, w tym również dla Śląska. Również, jak Wanda Nowicka, będę walczyła o Europejską Kartę Praw Kobiet. To bardzo ważne rozwiązanie aby kobiety w Europie cieszyły się pełnią płac.

Głos zabrał także Tomasz Niedziela: - Mam przyjemność zajmować się transportem publicznym. Decyzja o wejściu do Unii Europejskiej była dobrą decyzją. Rolą Lewicy w PE będzie wprowadzenie dialogu i zmian. Jeżeli chodzi o transport publiczny, to dziś chociażby miliard złotych, które wydajemy na rozwój transportu, pochodzi z Unii Europejskiej. Szczególnie ważne są inwestycje w tabor oraz infrastrukturę.