W niedzielę miała miejsce konwencja Koalicyjnego Klubu Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego! Co na niej zaprezentowaliśmy?

• Europejska płaca minimalna. Będziemy dążyć do zmniejszenia nierówności dochodowych wewnątrz państw członkowskich i między nimi. Chcemy ustanowienia europejskiej płacy minimalnej i jej stopniowego zrównywania między państwami członkowskimi. Polscy pracownicy będa zarabiać tyle samo co pracownicy w Zachodniej Europie.
  • Równe płace kobiet i mężczyzn. Skończymy z dyskryminacją na rynku pracy ze względu na płeć. Kobiety i mężczyźni na tych samych stanowiskach muszą zarabiać tyle samo.
  • Work life balance. Pracownicy muszą mieć czas złapać oddech. Będziemy dążyć do ograniczenia czasu pracy poprzez zwiększenie liczby dni urlopu wypoczynkowego i stopniowe skracanie czasu pracy. Zapewnimy prawo do “odłaczenmia” — bo nie można oczekiwać od pracownika odbierania maili i telefonów po godzinach pracy.
  • Mieszkania z funduszy europejskich. Przez lata środki unijne szły na budowę dróg, szkół i szpitali - teraz czas aby Unia zaczęła finansować budowę mieszkań. Stworzymy Europejski Fundusz Mieszkaniowy, z którego sfinansujemy program budowy lokali socjalnych i komunalnych.
  • Ucywilizujemy rynek wynajmu mieszkań. Wprowadzimy ogólnoeuropejskie regulacje przeciwdziałające nadmiernemu rozrostowi najmu krótkoterminowego, który już dziś w kolejnych miastach europejskich przyczynia się do wypychania mieszkańców z centrów miast i obumierania tkanki miejskiej.
  • Unijne pieniądze = najwyższe standardy budownictwa. Osiedla rozwijane w ramach inwestycji unijnych będą projektowane z myślą o potrze- bach mieszkańców, w tym dostępie do usług publicznych i zieleni. Budynki będą pasywne energetycznie, a ich konstrukcja będzie wykorzystywać przyjazne dla środowiska materiały.
  • Parlament europejski z inicjatywą prawodawczą. Parlament Europejski powinien powinien mieć możliwość składania własnych projektów.
  • Wotum nieufności - realna władza dla PE. Parlament europejski powinien móc składać wotum nieufności i odwoływać komisarzy, nie tylko całą komisję. Proponujemy też procedurę konstruktywnego wotum nieufności, aby Parlament Europejski mógł zmienić szefa Komisji Europejskiej, który nie radzi sobie z powierzonymi zadaniami
  • Likwidacja instytucji Weta, która niszczy Unię Europejską od środka. Widać to było na przykładzie Węgier gdzie proputinowskim Viktor Orban blokował pomoc całej wspólnoty dla broniącej się Ukrainy. Czas powiedzieć temu stanowcze DOŚĆ. Najwyższy czas znieść prawo weta w Radzie Unii Europejskiej i zastąpić ją większością kwalifikowaną (zasadą podwójnej większości lub podwójnej większości modyfikowanej).
  • Koniec bezpłatnych staży - czas zakazać na poziomie europejskim wykorzystywania darmowej pracy młodych ludzi na stażach.
  • Podróże za 1 euro. Wprowadzimy darmowy europejski bilet kolejowy dla młodych. Młodzież do 26. roku życia będzie w wakacje i majówkę podróżować koleją po Europie za darmo. To nie jest dla Europy koszt, to jest inwestycja w młode pokolenie, inwestycja w integrację europejską.
  • Europa na właściwych torach - wielkie europejskie inwestycje w transport kolejowy. Będziemy budować nowe połączenia kolejowe i zwiększać siatkę połączeń. Strefa Schengen musi w końcu dotrzeć na kolej. Potrzebujemy wygodnych połączeń międzynarodowych w tym nocnych, które będą stanowić alternatywę dla samolotów.
  • Europejska karta seniora. Wprowadzimy Europejską Kartę Seniora podobną do Europejskiej Karty Dużej Rodziny, dający seniorom z krajów Unii prawa do zniżek w pozostałych krajach UE przy opłacaniu biletów do kin, teatrów, muzeów czy na koncerty, jak również podczas kupowania wyjazdów turystycznych czy rekreacyjnych.
  • Europejska Karta Praw Kobiet - W Parlamencie Europejskim znajduje się projekt Karty Praw Kobiet Unii Europejskiej - Lewica doprowadzi do jego przyjęcia. EKPK gwarantuje każdej Europejce dostęp do bezpiecznej, legalnej i darmowej aborcji, co najmniej do 12 tygodnia ciąży.

9 czerwca głosuj na nas w wyborach do Parlamentu Europejskiego! Wejdź na stronę komitetu i zapoznaj się z naszym programem!