W czasie negocjacji unijnych środków będę stać po stronie roślinnej, po stronie wspierania żywności, która jest zdrowa, ekologiczna i lokalna – Dorota Kolarska, „dwójka” na liście Lewicy w Małopolsce i Świętokrzyskiem zadeklarowała realizację postulatów programu „Roślinna Szkoła”. Towarzyszyła jej Morgan Janowicz, przedstawicielka „Roślinnej Szkoły”, członkini zarządu Green REV Institute. Konferencję otworzyła Aleksandra Owca – radna miasta Krakowa, członkini partii Razem, która wsparła inicjatywę w kampanii samorządowej.

„Roślinna Szkoła” to program przygotowany przez Green REV Institute wraz z partnerami – Future Food 4 Climate, Fundacją Onkologiczną Rakiety, Klubem Myśli Ekologicznej, Rodzicami dla Klimatu i Polską Radą Organizacji Młodzieżowych. Stawia sobie za cel promocję diety odpowiedzialnej środowiskowo, opartej na produktach lokalnych i roślinnych.

Morgan Janowicz mówiła – Dziękuję osobom kandydującym do europarlamentu za wsparcie inicjatywy „Roślinna Szkoła” i odwagę w budowaniu debaty publicznej dla sprawiedliwej żywności. „Roślinna Szkoła” to zobowiązanie, że przyszli europosłowie i europosłanki będą świadomie działać na rzecz wspólnej polityki rolnej, takiej która uwzględnia głosy konsumentów, rolników i rolniczek, obywateli i obywatelek UE. Wspólna polityka rolna to dzisiaj polityka agrobiznesu, lobby sektora hodowlanego, przemysłu i korporacji, które dostarczają antybiotyków i leków do hodowli. To musi się zmienić.

–* Przez ostatnie dekady polityka rolna doprowadziła nie tylko do degradacji środowiska, ale też nie sprawdziła się w kontekście podnoszenia poziomu życia na polskiej wsi* – stwierdziła Dorota Kolarska. – Większość dotacji unijnych trafia do naprawdę małej liczby przemysłowych gospodarstw. Z perspektywy naszego bezpieczeństwa żywnościowego to kluczowe, aby tę politykę rolną zmieniać i skierować pieniądze unijne na wsparcie ekologicznej, zdrowej żywności. Przy tej okazji chcę też podkreślić, że stoję po stronie wielu prozwierzęcych postulatów. Komisja Europejska zadeklarowała wsparcie m.in. dla skończenia z fermami przemysłowymi, ukrócenia skandalicznych warunków transportu zwierząt. Niestety te obietnice okazały się puste. W partii Razem wielokrotnie podkreślaliśmy nasze zaangażowanie w tym temacie, mam nadzieję realizować je na poziomie europejskim – zadeklarowała Kolarska.

Bardzo się cieszę, że mogę wyrazić poparcie dla Roślinnej Szkoły i stać się sojuszniczką ich postulatów, które są mi bardzo bliskie – mówiła Kolarska. – Przyszła kadencja PE będzie kluczowa w kontekście tego, na co będą przeznaczone środki z budżetu. Zobowiązuję się, że w czasie negocjacji unijnych środków będę stać po stronie roślinnej, po stronie wspierania żywności, która jest zdrowa, ekologiczna i lokalna – podkreślała kandydatka.

Roślinna Szkoła nie kończy się na samorządzie, na poziomie władz centralnych czy UE – mówiła Janowicz. – My przede wszystkim idziemy po uniwersytety, szpitale, wszystkie instytucje publiczne, bo wierzymy, że czas na sprawiedliwość. Czas na solidarność i sprawczość nas, obywateli i obywatelek, którzy teraz płacą swoim zdrowiem i stanem środowiska za to, jak działa obecnie system żywności. Dziękujemy Wam, że to widzicie i idziecie razem z nami. Czas na zmianę – podsumowała przedstawicielka Roślinnej Szkoły.

Kandydatka do Europarlamentu Dorota Kolarska podpisała „Deklarację Sojusznika/Sojuszniczki Roślinnej Szkoły” (treść poniżej).

Deklaracja Sojusznika/Sojuszniczki

  1. Włączenie celów w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego do strategii rozwoju miast. Polityki miejskie muszą uwzględniać rolę żywności i projektować działania dla zdrowia, planety, praw człowieka i praw zwierząt.

  2. Współpraca samorządów, wymiana dobrych praktyk pomiędzy lokalnymi władzami w zakresie inicjatyw i projektów dotyczących bezpiecznych, zrównoważonych i lokalnych systemów żywieniowych.

  3. Implementacja do samorządowych Programów Współpracy możliwości realizacji projektów przez organizacje społeczne na rzecz zdrowej, lokalnej, etycznej i bezpiecznej klimatycznie żywności.

  4. Wprowadzenie w szkołach praktycznej edukacji żywieniowej, tworzenie przyszkolnych ogrodów warzywno-edukacyjnych i roślinnych warsztatów kulinarnych, uczenie szacunku do żywności, środowiska i praw zwierząt.

  5. Współpraca z dietetyczkami/kami, edukacja kadry nauczycielskiej oraz personelu stołówek w zakresie tworzenia jadłospisów na podstawie aktualnych zaleceń zdrowego żywienia oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.

  6. Promocja diety roślinnej, organizowanie spotkań w szkołach, lokalnych centrach aktywności, bibliotekach, domach kultury.

  7. Włączenie w zieloną transformację głosu lokalnych społeczności, rodziców, opiekunek/ów, osób uczących się, mieszkanek/ńców, żeby tworzyć wspólnotę dla zdrowej, lokalnej i roślinnej żywności.

  8. Rozwój rolnictwa wspieranego przez lokalną społeczność; pomoc merytoryczna, techniczna i finansowa ze strony samorządów. Współpraca lokalnych instytucji publicznych z lokalnymi rolniczkami/kami.

  9. Wprowadzenie zielonych zamówień publicznych dla produktów spożywczych zamawianych w szkołach. Stawiamy na żywność wysokiej jakości, lokalną, sezonową, o dużej zawartości składników odżywczych, od certyfikowanych producentów.

  10. Zagwarantowanie pełnego dostępu do zdrowych, roślinnych i pełnowartościowych posiłków w każdej szkole i każdego dnia (bez konieczności okazania zaświadczenia lekarskiego).