European Left Alliance

Partia Razem, wspólnie z partnerami z krajów nordyckich, Półwyspu Iberyjskiego i Francji zgłosiła do rejestracji nową, lewicową partię europejską o nazwie “Europejski Sojusz Lewicy dla Ludzi i Planety” — w skrócie ELA.

W skład porozumienia poza Razem wchodzą:

czyli partie, które ideologicznie łączy spektrum demokratycznego socjalizmu, ekosocjalizmu, socjaldemokracji i feminizmu oraz długie tradycje owocnej współpracy ze sobą.

Zawiązaliśmy sojusz bo chcemy prawdziwie sprawiedliwej i szybkiej transformacji energetycznej oraz zdecydowanej polityki klimatycznej nie zostawiającej nikogo za burtą. Chcemy chronić europejską bioróżnorodność i środowiska naturalne, a także pracować wspólnie nad czystszym i zdrowszym środowiskiem życia dla ludzi. Opowiadamy się za europejską gospodarką opartą na solidarności, walczącą z nierównościami między rdzeniem Unii a peryferiami, nie zapominając o tym, że europejski dobrobyt możemy skutecznie budować nie tylko walcząc o środki i lepszy byt we własnym kraju, ale na całym kontynencie. Chcemy żeby Unia Europejska wzięła odpowiedzialność i postawiła na duże inwestycje w mieszkalnictwo, solidarny rynek energii, w nowoczesne technologie. Zawiązaliśmy sojusz by rozszerzać a nie zwijać prawa człowieka, w tym w szczególności prawa kobiet i osób LGBT, na naszym kontynencie.

Wszystkie partie tworzące ELA chcą silniejszego głosu lewicy z regionu Europy Środkowo-Wschodniej, wspierają suwerenność i wysiłek obronny Ukrainy, jej akcesję do Unii oraz chcą wesprzeć budowanie lewicy w naszym regionie m.in. współpracując blisko z CEEGLA - sojuszem, który Razem wraz z partnerami z Ukrainy, Rumunii, Czech, Węgier, Litwy ogłosiło w tym roku w Warszawie. Sojusz jest zdecydowany używać tych samych moralnych standardów jeśli chodzi o prawo do samostanowienia narodów czy przestrzeganie prawa międzynarodowego. Dlatego manifest polityczny ELA solidaryzuje się z Ukrainą i Palestyną.

Naszym celem jest stworzenie europejskiej partii widocznej, konkretnej, komunikującej się ze zwykłymi ludźmi, partii z mocną odpowiedzialnością polityczną i mandatem swoich społeczeństw.

Zapraszamy na stronę partii: https://leftalliance.eu/