Koniec z absurdalnymi oszczędnościami na pacjencie - szpital nie może głodzić!
**Czym karmieni są pacjenci w polskich szpitalach? Według raportów NIK oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia posiłki w publicznych placówkach ochrony zdrowia nie spełniają podstawowych norm. NFZ nie refunduje szpitalnych posiłków, a Ministerstwo Zdrowia od 12 lat nie uregulowało tej kwestii, wymaganym ustawowo, rozporządzeniem. ** Na konferencji prasowej Marcelina Zawisza z zarządu krajowego Razem oraz Anna Jagodzińska z zarządu okręgu warszawskiego skomentowały najnowsze doniesienia dotyczące jakości żywienia w szpitalach.
Niesmacznie i niezdrowo
- To skandal. Posiłki w polskich szpitalach nie spełniają podstawowych standardów żywieniowych. Osoby z nowotworami poddawane wyczerpującej chemioterapii, kobiety w ciąży, chore dzieci dostają najtańsze, niezdrowe posiłki, które nie uwzględniają ich potrzeb i stanu zdrowia. Po takim jedzeniu szybciej można się rozchorować niż wyzdrowieć - komentowała Marcelina Zawisza. Polskie szpitale wydają od 10 do 18 zł dziennie na wyżywienie jednego pacjenta. - Dziennie na zakup żywności dla pacjentów szpitale przeznaczają od 5 do 10 złotych. Za taką sumę nie da się sporządzić pełnowartościowych posiłków - powiedziała Anna Jagodzińska, kandydatka Partii Razem do Sejmiku Mazowieckiego.
- Według NIK pacjenci nie otrzymują dziennych norm wapnia, magnezu, żelaza, witamin. Polska jest jednym z nielicznych krajów UE, w których nie refunduje się żywienia szpitalnego. Od 12 lat Ministerstwo Zdrowia, nie wydało rozporządzenia, które określi normy żywieniowe w szpitalach, wartość energetyczną i odżywczą posiłków oraz ich minimalny koszt. Zmieniają się ministrowie w Ministerstwie Zdrowia, ale sytuacja w polskich szpitalach wciąż się nie zmienia - tłumaczyła Anna Jagodzińska.
Smacznie, zdrowo i na miejscu
Wiemy, jak rozwiązać ten problem:
- Trzeba ustalić sensowne normy szpitalnego wyżywienia oraz urealnić ich koszty.
- Konieczne jest wprowadzenie pełnego refundowania posiłków z NFZ. Należy też skończyć z absurdalnymi oszczędnościami na pacjentach - prywatyzacja szpitalnych stołówek to droga donikąd. W każdej placówce profesjonalni dietetycy powinni dostosowywać szpitalną dietę do indywidualnych potrzeb chorych.
- Potrzebujemy natychmiast podnieść wydatki na ochronę zdrowia do 6,8% PKB - bez tego nie da się wprowadzić żadnych zmian.
Polityka zdrowotna Razem
Nasz program samorządowy w zakresie ochrony zdrowia - Zdrowie na wyciągnięcie ręki.